banner niyek onas

Domačija Malovščevo leži v vasi Vitovlje, v spodnjem delu Vipavske doline, na Goriškem. Vas Vitovlje se razteza ob vznožju pobočja trnovske planote, pod osamljeno goro, kjer stoji zgodovinska cerkev Matere Božje. Že od daleč se lahko vidi ta sveti kraj, kjer so pridne roke na tako odročnem mestu zgradile svetišče in zbirališče ljudi. Prvič je bila omenjena leta 1361. Danes je to priljubljena izletniška točka.

Hišno ime naše hiše Malovščevo je po ustnem izročilu nastalo po vasi Malovše, kraj na vipavskem, od koder je k hiši prišla nevesta. Za seboj je pustila pečat hiši. Od tedaj naprej, že devet generacij, s prirojeno ljubeznijo do zemlje in pridnimi rokami ohranja obdelano in rodovitno zemljo še danes. In prav zaradi tega se pri nas doma, pri Malovščevih, prepletata preprostost in pristnost pravega kmečkega življenja. Naši predniki so za svoje preživetje samo z zemljo, morali svoje presežke tudi prodati. Njihovo prvo sadje, vipavski radič in vino so bili poznani daleč naokrog.

Oče Stojan se je za svojo življensko pot prav tako odločil postati kmet. Kot mladenič je, kljub obilici ročnega dela doma, odšel od doma, v šolo. Znanje in izkušnje je dodobra izkoriščal skozi vse svoje življenje. Prav tako se je s svojimi izdelki in proizvodi redno podajal na pot. Tam je spoznal nove ljudi, ki so se radi vračali na vipavsko h Malovščevim. Tako se je pri nas začel razvijati izletniški turizem. Ljudje so se prav zaradi odlično pripravljene hrane in veselega razpoloženja, v hišo znova in znova vračali. Naša preprostost in pristnost sta tisti dve odliki, ki jih obiskovalci začutijo že ob sprejemu na dvorišču in ki se prepletata prav v vsakem kotičku kmetije. Ves trud, pot in trdo delo, ki ga je naš oče vlagal v kmetijo in ohranitev kmečkega življenja, je kasneje prineslo še več dela in odrekanj, vendar je prišel tudi uspeh. Skozi vsa ta leta počnemo to še danes. Kajti skupaj z uspehom, je prišlo tudi notranje zadovoljstvo in samopotrditev, da gremo v pravo smer. Da delamo to kar nas resnično osrečuje in da to srečo z veseljem delimo z drugimi. 

Zgodovina kmetije

Kmetija Malovščevo – domače ime sega v leto 1765, v kraj Vitovlje. Kmetija, ki je z eno kravo vzredila devet otrok. Kolikor se je plug zaril v skromno prst pod Vitovsko goro, kjer je srce blagoslavljalo zemljo in prosilo, naj bo dobra in rodovitna. A bila je, kakršna je bila…hrib, težko obdelovanje…
Vse to je Malovščev rod pripeljalo v dolino k Sv. Luciji, k boljši cestni povezavi in boljši, lažje dostopni zemlji.

Starši so začeli tukaj graditi najprej štalo in nato še domačo hišo. Že otroci, ki so na ozarah strmeli v delo staršev so vedeli, da je oranje, sejanje, žetev in obrezovanje kakor obred. Človek je garal in dajal…ponižno je izročal seme v nedra zemlje in pri tem upal, da semena ne bi uničili škodljivci, da ga ne bi odnesle poplave, da se plemenitega rastja ne bi lotila toča, da živina v hlevu ne bi zbolela. Zemljo in delo so ljubili. V potu svojega obraza je generacija za generacijo skrbno gospodarila, obdelovala in kupovala zemljo, kmetija se je širila. Koliko hvaležnih src, polnih spoštovanja in zahvale, je šlo tod mimo… Ko je mati zarezala v rjavo skorjo kruha… ko je oče natočil prve požirke vina v kozarec… Takrat se je pesem zadovoljstva razlila v duši.

In to kmetija počne še danes…čeprav si človek kdaj misli, da smo povozili te težke a hkrati lepe čase, da z naglico in nestrpnostjo, z željo narediti še to in ono, z željo priti dlje (včasih sploh ne vemo kam), prihraniti čas…pa sploh ni važno zakaj…se vsak po svoje bori za svoj vsakdanji kruh.

Malovščeva kmetija je bila prva turistična kmetija na Goriškem, kjer je doma pristnost, kjer se izdelki pridelajo doma. Takšnih je danes malo. Vsa pobuda in zahvala pa gre najprej predhodni generaciji, Stojanovim staršem – mami Ladki in očetu Lojzetu, ki sta v povojnih časih znala to kmetijo obdržati. Za mamo Ladko bi lahko rekli besede iz Svetega pisma: »Vrlo ženo, kdo jo najde?«. Tukaj je živela, znala je ljudi umiriti, postreči in jim prisluhniti. Bila je pravi materinski lik. Njen kruh je drugače dišal. Bogve kaj je vmesila vanj…Mogoče svoje svetle misli? Ali tihe molitve za boljši jutri?

Vse to bogastvo je prepustila sinu Stojanu in njegovi ženi Anici, ki kljub križu, ki ji ga je naložilo življenje, vse sprejema z vero, pridnostjo, potrpežljivostjo in polno mero optimizma.

Trem otrokom, trem deklicam sta dala življenje…življenje sta obnavljala in dopolnjevala. In tu je mlada generacija – iznajdljiva in prodorna hčerka Barbara in mladi gospodar, zet Milan Garbari – resen človek pridnih rok in dobrega srca. Ob pogledu na vse skupaj, štirje otročki, problemi kmečkega turizma danes, tisoč vsakdanjih opravil in problemov, se človek mnogokrat vpraša:«Kako zmorejo?«…In vendar zmorejo! Saj so Malovščevi!

Merilec časa je zanje dan in noč, hrana pridelana na kmetiji se bohoti s krožnika vsakega posameznega gosta…Danes je to redkost, danes je to prestiž! Ljudje se ponovno vračajo k naravi in cenijo trud in delo leta in leta zatiranega kmeta. Zavedajo se, da se za slehernim krožnikom, ki se mu ga postreže, skriva veliko truda in težkega, velikokrat tudi garaškega, dela.

Vendar si ljudje želijo vedno več. Zato danes pred nami stoji hiša z novimi 10 sobami in 25 ležišči, s kategorijo 4 jabolk. Vendar Malovščevi niso pozabili svoje zgodovine… Franca, Amalija, Ladka, Lojzka, Anica, Barbara, Polona, Urška... to so imena ključnih žensk, ki so pripomogle k temu, da je kmetija Malovščevo danes to kar je – in vseh 10 sob je poimenovanih po njih!

Skratka, kmetija Malovščevih… kmetija z bogato zgodovino, ki ji spremembe skozi različna obdobja niso prišle do živega in je ohranila pristnost, toplino ter domačnost, katero danes deli s svojimi gosti,  nadaljuje tradicijo svojih prednikov… in tako se bo zgodovina Malovščevih pisala še vrsto let!